HVALFANGST – før og nå
4. desember kl. 19.00 – 21.00
Norges første oljeeventyr
– om den industrielle hvalfangstens vekst og fall
Utviklingen av granatharpunen på 1860-tallet var startskuddet for den moderne, industrielle storhvalfangsten i Norge. Foregangsmannen var Svend Foyn fra Tønsberg, som snart satte i gang en omfattende virksomhet. I Finnmark ble det opprettet en rekke hvalfangststasjoner. Men fiskerne var motstandere av hvalfangsten, og i 1903 ble Foyns stasjon i Mehamn stormet av illsinte kystfiskere. I 1904 ble Grytviken i Sør-Georgia etablert, som var den første landstasjonen for hvalfangst og hvaloljeutvinning i Antarktis. Hvalolje ble brukt til belysning og såpe, men også til impregnering og bearbeiding av skinn og lær. Under første verdenskrig ble også hvalolje en viktig erstatning for tran og andre fettkilder. Foredraget belyser Norges rolle som hvalfangststormakt i denne første oljealderen, som var preget av mangelfull forvaltning og sterk desimering av flere hvalarter.
Bjørn-Petter Finstad: Professor i fiskerihistorie ved Norges fiskerihøgskole – UiT. Forskningstemaer er fiskerinæringens historie i bred forstand.
Bli med på moderne kvalfangst
I 2024 ble det fanget 414 vågekval av ei totalkvote på 1157. Fra rederiet Nybonia Kyst fra Molde kommer det siste tilskuddet til kvaflåten. Med båten «Midsund» tok de i år åtte kval, og har ambisjoner om å ta 150 til neste år. De har bygget fryseri om bord i sin kvalbåt, noe som vil gi kvalkjøttet deres inngang til markedene i Japan. Satsingen er langt fra så negativ som fjorårets overskrifter som fortalte at regjeringen ikke ønsker å markedsføre norsk kvalkjøtt på lik linje med øvrig sjømat fra Norge. Satsingen er like sprek som mannskapet – som har en snittalder under tretti år.
Arnt Inge Nygård: Reder Nybonia Kyst
Desembermøtet er todelt, med professor Bjørn-Petter Finstad som forteller om den tidlige industrielle hvalfangsten. Så blir det tid til en prat – over god mat. I år er det fingermat med innslag av hvalkjøtt fra Eide Handel. I tillegg serveres høvelig drikke, alkoholfrie alternativer denne gangen. Så blir det nytt foredrag om den moderne hvalfangsten ved reder Arnt Inge Nygård.
Møtet holdes som vanlig på Polarmuseet, med start klokka 19.00.
INNGANGSPENGER: kroner 150 – betales ved ankomst: enten kontant eller med vipps.
Vel møtt på Polarmuseet for ei trivelig førjulsstund!
Arktisk Forening
Møtene er åpne for alle – også de som ikke er medlem.