Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Tore Vorren seminaret

12. mars kl. 19.00 21.00

I år er det 12 år siden Tore Vorren, professor ved institutt for geologi ved UiT Norges arktiske universitet, gikk bort. Han var også engasjert i arbeidet til Arktisk forening. Til minne om han arrangerer foreningen sammen med UiT, Norges arktiske universitet, hvert år et eget seminar i hans ånd.

Årets tema er polarlitteratur og vil bli belyst gjennom to foredrag:

  1. Nansen, Nordpolen og mytene om nord
  2. La Recherche – en ekspedisjon til Nord-Norge og Svalbard

Nansen, Nordpolen og mytene om nord

Nansen skreiv om sin Fram-ekspedisjon (1893-1896) i ekspedisjonberetninga Fram over Polhavet I og II (1897), et rikt verk som Nansen selv mente var blitt for personlig farget til å være en alminnelig reiseberetning. Målet til Nansen var Nordpolen, og i boka står Nordpolen fram som både en vitenskapelig gåte, et erobringsmål, et litterært motiv og en levende myte. Hva er Nordpolen for Nansen? I dette foredraget vil jeg snakke om Fram-ekspedisjonen, Nordpolen og mytene om nord – og litt om det vi kanskje kan kalle mytene om Nansen og Nordpolen i kjølvannet av ekspedisjonen.

Silje Solheim Karlsen er professor i nordisk litteratur ved UiT Norges arktiske universitet og har skrevet doktoravhandling om Nansen. Hun jobber til daglig ved lærerutdanninga i Alta og er spesielt interessert i litteratur om, i og fra nord.

La Recherche – en ekspedisjon til Nord-Norge og Svalbard

Recherche-ekspedisjonen i 1838-40 var en av de mest omfattende ekspedisjoner til Nord-Norge og Svalbard noensinne. Vi får høre om bakgrunnen, reisen via Nord-Norge til Svalbard med retur over Finnmarksvidda og om det vitenskapelige arbeidet og de funn som ble gjort.

Per Posti er født i Tromsø i 1947. Etter lærerskole og videreutdanning arbeidet han i grunnskolen i sju år og ved formidlingsavdelingen, Tromsø Museum i 22 år. Han har hovedfag i kunstvitenskap fra Universitetet i Tromsø. Posti har periodevis arbeidet i sitt eget forlag, Cassiopeia og i Angelica Forlag og vært delaktig i en rekke bokutgivelser.

Seminaret ledes videre av Henning Howlid Wærp, som er professor på institutt for språk og kultur ved UiT- Norges arktiske universitet.

Møtet holdes som vanlig på Polarmuseet, med start klokka 19.00. 
I pausen blir det buffét med lett mat og drikke.

VELKOMMEN

Arktisk Forening

Møtene er åpne for alle – også de som ikke er medlem.